dinsdag 16 oktober 2012

De uitslag

Gisteren belde de cardioloog met de uitslag van het onderzoek.
Tijdens de meting hebben ze gezien dat Danique het met zuurstof wat makkelijker heeft. Haar hartslag is lager en haar saturatie is wat hoger.
Je zou denken dan gaan we dus zuurstof geven 's nachts!
Maar nee zo zien zij het niet! Het is namelijk de minst vriendelijke methode volgens hun om wat verbetering te krijgen, ze willen eerst proberen of het danique zou helpen als ze druk in het linker systeem (linker harthelft) zouden verlagen. Ze hebben namelijk tijdens de cath. gezien dat de druk daar te hoog is. En als de druk daar te hoog is stroomt het bloed moeizaam door de longen en zoekt het in de rechter harthelft naar de weg van de minste weerstand en dan lekt ze dus.
Danique haar HB (aantal rode bloedverlies die voor hetbtransport van zuurstof zorgen) is relatief te hoog en ook dat duidt op een lichaam wat zelf zoekt naar een oplossing voor de bestaande situatie!
Met meer rode bloedcellen kan er meer zuurstof vervoert worden en heb je een wat hogere saturaties maar het is niet voor niks dat je aan een HB waarde ook een boven en ondergrens hebt.

We gaan nu starten met enalapril en gaan dat een half jaar aankijken. Ze hopen dan te zien dat haar HB daalt en ze het wat beter gaat doen.
Als dit niet werkt gaan ze proberen de drukken te verbeteren met viagra. Een middel wat niet geregistreed is voor deze behandeling maar al wel effectief is gebleken.
Als laatste hebben ze dan nog ze zuurstof 's nachts achter de hand.

De grote vraag is hoe dit nu komt. Waarom Danique niet een goede fontan heeft? Het blijft lastig dat te bepalen ze hebben twee gedachtes, of er is toch iets met de longen waardoor het bloed slechter stroomt. Of de druk in de linker kamer is hoog doordat de 'grote rechter harthelft' er op drukt!
Wel tussen haakjes omdat je niet echt meer kan spreken van een rechter harthelft maar deze kant is nog altijd groot. Wij hebben eerder al gedacht dat dit mogelijk het probleem zou zijn.
Het enige wat we nu hopen is dat er iets verbetering mag komen.

Verder doet ze het wel goed, ze gaat naar school en gaat redelijk graag. Op maandag gaat ze het gemakkelijkst en op vrijdag het moeilijkst. Op school wordt gewerkt aan het stotteren. Iets wat op en af gaat!
Komende tijd weer vaker naar het sophia om haar in te stellen op de enalapril. Iedere keer als het opgehoogd wordt moet er een half uur voor inname en een half uur erna bloeddruk gemeten worden.
De cardioloog dacht dat we het wel in Dirksland wilde doen maar met danique op school in Rotterdam is dat handiger!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten