woensdag 1 oktober 2014

De medische uitleg

Inmiddels is de cardioloog langs geweest om de uitkomsten van de hartcatheterisatie te bespreken. Aan de hand van contrastopnames gemaakt tijdens het onderzoek,legde ze een-en-ander uit. Echt "geweldig"! Ze hebben "van A tot Z alles bekeken", zei de 1e van de 3 cardiologen die bij het onderzoek aanwezig waren.
Het heeft toch nieuwe inzichten aan het licht gebracht, die onze indruk van verminderde conditie bij inspanning verklaart.
Er blijken 3 lekkages aanwezig te zijn: 1 tpv naad onderaan de Fontanshunt (waar de button zit), 1 aan de bovenzijde van de shuntnaad en een verbinding (= fistel) tussen de longslagader en hart. Alle drie "gaan lekken" bij activiteiten die Danique doet, waardoor er onvoldoende bloed door longen stroomt en dus te weinig zuurstof in het bloed wordt opgenomen. Hierdoor kan Danique niet goed inspannen en lijkt in rust het wel te gaan.

Omdat bij inspanning de druk in de long oploopt, zoekt het bloed de weg van de minste weerstand en vindt zijn weg via de 3 "weggetjes". De enige manier om hier iets aan te doen, is de druk in de longen stelselmatig te verlagen
Een oplossing kan zijn continue zuurstoftoediening, maar is niet erg praktisch. Dichten van de gaatjes en fistel, is niet haalbaar, omdat de drukken te hoog blijven en er vanzelf weer opnieuw dergelijke problemen zich gaan voordoen. Daarbij komt ook dat bij sluiten de druk in het bloedtoevoerende vat op zal lopen wat problemen met de lever en de darmen zal geven.
Daarom gaat men starten met een medicijn, die de druk in de longvaten verlaagd: Sildenafil, beter bij iedereen bekend als Viagra. Het instellen op deze medicijnen moet tijdens deze opname, omdat er vervelende bloeddrukdalingen kunnen optreden.
De doktoren hebben wederom goede hoop op effect, dus laten wij dat toch ook blijven houden.


De cardioloog gaf haar uitleg met behulp van bewegende beelden.
Hierboven een foto van het stilgezette beeld.
Hierop is de button te zien 
(links boven het tweede ijzerdraadje van onderen)
En het extra 'vaatje'/fistel
 (tussen het derde en vierde ijzerdraadje loopt een zwart dikker lijntje naar links)

2 opmerkingen:

  1. veel sterkte voor jullie daar! Met weer hoop op verbetering voor Danique!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een bericht hebben jullie gehad zeg. Hopen dat de medicatie snel aanslaat. Wat verwachten ze nu in de toekomst? Mijn hoofd ratelt al heel veel vragen nu en jullie zullen er nog veel meer hebben en stellen. Ik hoop dat ze jullie duidelijke antwoorden kunnen geven en dat er niet teveel onduidelijk zal zijn. Heel veel kracht en sterkte. We duimen dat ze zich snel energieker zal voelen en dat de med snel goed ingesteld is. Jullie zijn toppers!!!

    BeantwoordenVerwijderen